Häng upp gardiner på rätt sätt

Gardiner säger mycket om ett rum. En lätt roll-up-gardin i ett flerfärgat mönster avger en helt annan känsla än en tung sammetsgardin i vinrött. Men det är inte bara själva textilen som står för uttrycket – en del av det står även själva upphängningen för. Vissa väljer att hänga upp sina gardiner i taket, vilket är ett bra sätt att få till den där lyxiga hotellkänslan på. I den här texten talar vi dock främst om hur man bör montera upp gardinstängerna på väggen.

Inte för lågt

En del gör misstaget att montera upp gardinstången lite för lågt över fönstret. Ett enkelt och effektivt sätt att ge illusionen av ett större rum och ett högre tak är att montera gardinstängerna närmre taket. Faktum är att de kan sitta väldigt nära taket, men det beror givetvis lite på takhöjden också. Har du ett väldigt högt tak kan det bli svårt att hitta gardiner som lämpar sig bra för ändamålet. Att behöva måttbeställa varje gång man ska handla kan bli lite besvärligt i längden.

Alldeles för nära taket gör monteringen krånglig

I normalfallet passar det dock bäst att hänga stången väldigt nära taket. Något man bör se upp med, vid själva monteringen, är att man även har utrymme att skruva ovanifrån. Monterar man upp fästena alldeles för nära taket är det här omöjligt. På de flesta fästen går det dock, med lite kreativitet (och en del frustration), även att skruva underifrån.

Det här är såklart inget som rekommenderas – i sådana fall är det bättre att sänka dem några centimeter för att vara säker på att kunna skruva åt fästena ordentligt och på rätt sätt. Se i varje fall till att jämföra skruvdragare innan du funktionerna och styrkan varierar en hel del.

Marginaler åt sidorna

För att få till illusionen av ett större fönster, och indirekt ett större rum, räcker det inte med att hänga gardinerna högt. De måste också ha viss marginal mot sidorna. Längderna bör falla ned mot fönstrets ytterkanter för att göra effekten komplett. Ett sätt att ytterligare spä på illusionen är att använda sig av ljusa tyger eftersom ljusa färger, som bekant, ger rummet en känsla av rymd. Till sovrummet, eller andra rum som ska kännas mer ombonade, kan mörka färger givetvis vara ett bättre val.