Inramningar av tavlor och varför det är viktigt

Alla som är intresserade av konst och tavlor vet att det är väldigt viktigt att rama in dessa. Det är för att tavlor är sårbara objekt som lätt kan råka ut för skador och slitage, och genom att rama in dem så skyddar man dem mot just detta. Att rama in en tavla är inget som vem som helst klarar av att göra, utan det är svårare och mer invecklat än vad de flesta kanske tror.

Inramning av en tavla består av tre olika delar. Dels handlar det om själva ramen som man fäster runt tavlan. Denna har både en skyddande och en estetisk funktion, detta eftersom det är viktigt att ramarna utöver att ha en skyddande effekt även är fina så att de inte förstör tavlans utseende. Utöver själva ramen så består inramningen också av att man fäster en så kallad passepartoutkartong över själva tavlan. Detta gör man för att skydda tavlan från att komma i kontakt med den glasskiva som man sedan placerar över passepartoutkartongen. När samtliga tre komponenter är på plats så är tavlan sedan skyddad från att skadas, åldras eller råka ut för olika typer av slitage.

Att rama in en tavla är med andra ord absolut nödvändigt för att bevara den och se till att hålla dess livslängd lång. Med tanke på hur många tavlor det finns runt om i världen är detta därför en stor industri, och det finns flera företag som ägnar sig åt detta. Här i Sverige finns det till exempel en stor mängd sådana, och det är värt att använda sig av dessa snarare än att göra det på egen hand eftersom det är viktigt att se till att tavlan blir inramad på ett riktigt sätt. Är det en tavla man verkligen bryr sig om kan det ju utan tvekan vara värt att spendera lite extra för att se till så att kan hålla sig i bra skick.

Behöver du professionell hjälp med inramning rekommenderar vi Bergevall Ramars ramverkstad i Stockholm. Högbergsgatan 25 A på Söder för att vara exakt.