Kakla om

Plattsättning är en metod som är väldigt vanlig i moderna kök och badrum. Metoden går ut på att pryda golv och väggar med plattor, vilket sker efter egen smak, då det finns flera olika material att välja på. Populära plattor kan vara tillverkade av bland annat kakel, klinker och mosaik. Det är viktigt att man är noggrann i samband med plattsättning då man måste ta hänsyn till faktorer som mönster, diverse mått och fogar.

En fördel att anlita en duktig plattsättare

Det är många gånger bättre att anlita professionell hjälp när det blir dags för plattsättning eftersom det kan vare ett knepigt och energikrävande arbete. För att uppnå bästa resultat krävs det att alla plattor hamnar snyggt och jämnt, vilket kan vara svårt att få till om man är lekman. Dessutom är det ett bekvämare alternativ, samtidigt som man vanligtvis får en viss kvalitetssäkring.

Gör det själv

Väljer man att ändå utföra projektet med plattsättning på egen hand måste man tänka på att hitta den bäst lämpade häftmassan för det material man tänkt använda och att även införskaffa rätt underlag. Sker plattsättningen på en vägg är det rekommenderat att börja i de yttre kanterna, medan man istället ska börja vid linjen i mitten om det rör sig om plattsättning på ett golv.

Noggrannhet är viktigt för ett snyggt resultat

Oavsett om man väljer att anlita en plattsättare eller utför arbetet själv är det viktigt att man är noggrann från början till slut. Planera i tid vad för material som ska användas, hur mönstret ska se ut, vilken plattsättare som ska anlitas eller vilka redskap som krävs. Blir plattsättningen bra redan från början kan man räkna med ett snyggt, hållbart och lättskött resultat. Ser man dessutom till att underhålla plattsättningen med jämna mellanrum kan plattsättningen bli en lång och användbar investering i bostaden.