Måla utomhus och att välja bra färg som är hållbar

Är det kanske dags att fräscha upp din husfasad eller dina utomhusmöbler med lite ny färg? Då finns det ett antal aspekter att ha i åtanke när det kommer till detta, exempelvis att välja rätt färg. Det handlar både om att välja rätt kulör men även att färgen ska ha rätt egenskaper för att klara av väder och vind och alla de olika årstiderna vi har i Sverige.

Husfasadens kulör

När det gäller att måla om en fasad på ett hus ska du först fundera över vilken kulör som är tillåten att använda. Du får nämligen inte måla ditt hus i vilken färg som helst. De vanligast förekommande färgerna på hus idag är rött, vitt, blått, gult, brunt och svart. Om du väljer någon av dessa nyanser så kan du vara ganska säker på att du sitter säkert.

Färgtyp för husfasaden

Färgen på en husfasad måste vara mycket tålig och beständig. Husfasaden får ta mycket stryk i väder och vind, och du måste välja en färg som för det första är till för att måla husfasader med. Du måste dessutom göra ett bra förarbete och slipa bort gammal färg och tvätta av underlaget ordentligt för att färgen ska fästa ordentligt och verkligen ge det skydd som behövs.