Förnya sovrummet med nya textilier

Att förändra inredningen hemma kan ofta kännas som ett stort projekt. Bara tanken på att måla om eller tapetsera kan få dig att bli trött. Men det finns betydligt enklare medel som kan göra stor skillnad för intrycket av till exempel ditt sovrum.

Inred ljust och fräscht

Om vill ha en ljus och fräsch look kan du välja ett par tunna, vita eller gröna gardiner. Komplettera med gröna växter i fönstret och ett ljust överkast så kommer du att få en somrig känsla även på vintern. Om du söker en mer romantisk och lite dramatisk känsla i rummet kan du hänga upp mörkröda eller djupt lila gardiner. Komplettera med ett svart överkast och kuddar med guldmönstrade överdrag.

Häng upp tyg

Men det är inte bara dessa relativt vanliga textilier som kan förändra ditt sovrum. En matta i en stark färg kan också förändra intrycket av rummet. Textilier ska heller inte underskattas på väggarna. Med en häftpistol kan du enkelt fästa tyg runt stora ramar i olika former att hänga upp på väggarna. På det här viset kan du få en lekfullhet utan att göra en så pass permanent förändring som tapeter innebär.

Med hjälp av en lång gardinstång mot en vägg kan du också skapa en fondvägg med ett draperi i stället för en ny tapet. Det är dessutom enkelt att byta ut, så att du kan variera efter humör och årstid. Ett draperi på det här viset kan också dölja till exempel hyllor eller andra förvaringsutrymmen om du föredrar att ha allt undanplockat.

Om du inte hittar färdiga gardiner, kuddfodral eller draperier så kan du sy själv! Det är oftast mycket enklare än man tror och en symaskin behöver inte vara en stor investering. Men om du har tummen precis mitt i handen kanske du är bättre på att baka eller laga mat? Genom att locka en vän eller en släkting med mumsiga mutor är det mycket möjligt att du kan få den sömnadshjälp du behöver.

Exklusiva sängkläder för att sova gott

Något som är lätt att glömma bort när det kommer till god sömn är betydelsen av bra sängkläder. För en person som har svårt att sova kan alla störningsmoment innebära extra problem. Därför är det viktigt att använda sängkläder som håller kroppen i en lagom temperatur, transporterar bort fukt samt känns sköna och behagliga mot huden. Oftast är det värt att lägga ner lite mer pengar på sängkläder och investera i ett eller två set som är lite exklusivare. Sängkläder i exklusiva material är oftast slitstarka och tåliga och kommer att hålla länge, därför blir det kanske mer prisvärt i slutänden.

Vilket material passar dig?

Exklusiva sängkläder finns i flera olika material och vilket som är bäst varierar i tycke och smak från person till person. En del egenskaper har alla dessa material gemensamt, exempelvis att de reglerar temperaturen bra och att de är slitstarka tack vare att de har en hög trådtäthet. Hur materialet känns och hur följsamt det är varierar dock och här gäller det att du hittar det som passar just dig. The White Plot säljer exklusiva sängkläder i materialen percale, satin, linne och jacquard i sin webbshop som du hittar på thewhiteplot.com. Vilket material du än väljer kan du räkna med att du får sängkläder av bästa kvalitet.

Vilken känsla vill du ha mot huden?

Det som skiljer sig allra mest mellan de olika exklusiva materialen är hur de känns mot kroppen och här måste du hitta din egen favorit. Linne exempelvis är känt för att vara mycket mjukt och blir bara mjukare och mjukare med tiden om det sköts på rätt sätt, medan percale, som är tillverkat av bomull av högsta kvalitet, har en något krispigare känsla mot huden. Satin i sin tur har en mycket slät yta och känns glansigt och lent och kan vara skönt för någon med känslig hud. Jacquard är en blandning av bomull och ett material som kallas för tencel och ger också en len känsla mot huden.