Idéer till vardagsrummet

Kanske har du precis renoverat, och ska inreda vardagsrummet från grunden. Eller så är du trött på att gå in i samma gamla vardagsrum och vill ha någonting nytt? Att inreda vardagsrummet är roligt – här ska man göra plats för möten och för avslappning. Det finns mängder av idéer och tips man kan ta del av, och här delar vi med oss utav några.

Välj en stil

Många inredningsexperter ger det här som råd – att endast välja en stil och hålla sig till den. Det är visserligen fullt möjligt att kombinera flera olika typer av stilar, men det är något riskfyllt och riskerar att resultera i en soppa man inte alls är särskilt nöjd med. Har du till exempel en mer ledig stil, med en stor, mjuk gul soffa kanske du inte bör välja en grön fotpall av skinnmaterial till den. Satsa då istället på något mer lekfullt och ledigt.

Om du ska köpa en ny soffa bör du ha i åtanke att det ofta är den möbel som i högst grad är stilsättande för rummet. Soffor är stora och har således ett naturligt stort genomslag för helhetskänslan. En neutral soffa kan kombineras med det allra mesta, medan en mer utstickande soffa i högre grad kräver anpassning från resten av möblemanget.

Färger

Ett mycket effektivt och stilsäkert tips är att inreda med ett genomgående färgtema. Ett tips är att börja utifrån en attiralj eller en möbel du verkligen tycker om. Det kan till exempel vara en sittpuff, en tavla, en matta eller en kudde. Arbeta sedan utifrån den och matcha färgerna så gott det går. Du kan sedan lägga till flera nyanser, eller bryta av helt och ha två genomgående färger i vardagsrummet.

Konsten

Att ha något på väggarna är inte att förglömma. En mjuk väggfärg, tillsammans med vackra tavlor som i någon mån matchar eller kontrasterar mot inredningen, binder ihop rummet på ett vackert sätt. Ett plus är om tonen i tavlorna matchar med ett färgtema du har gjort i ordning. En rödrosa tavla över en rosa soffa med röda kuddar kan se mycket vackert ut, till exempel.