Handla sittsäck – efter rum och material

En sittsäck kan vara en passande möbel i de allra flesta rum. Inte bara i hemmet, utan på kontoret också. Sittsäckar är ofta förknippade med en lite ledigare stämning, men det finns varianter i mer exklusiva material som gör att de faktiskt kan komplettera mer exklusiva interiörer.

Så hur gör man för att hitta rätt? Här kommer ett två saker som är bra att tänka på innan köp.

Rummets betydelse

Valet av storlek samt sittsäckens material kan i hög grad anpassas efter vilket rum den ska stå i.

Barnrummet

Ska den vara i barnrummet bör den kanske vara lite mindre. Den kan då också ha ett lite skojigt motiv (gärna med barnens favoritfigur eller i sporttema, om det finns) eller ett roligt mönster. En god idé är att välja tillsammans med barnet.

En sittsäck för barnens rum får gärna också vara tålig, slitstark och inte vara känslig för spill av exempelvis juice eller saft. Här kan det vara bra att välja polyester, som är ett vanligt material för yttersäckar att vara gjorda av.

Bomull är ett naturligt alternativ som är hyfsat tåligt – läder och mocka bör dock kanske undvikas.

I sovrummet och vardagsrummet

I sovrummet och vardagsrummet kan sittsäcken vara gjord av ett mer exklusivt material. Här är det smart att gå på bekvämlighet och matcha säcken med övriga interiören. Givetvis ska den också vara bekväm, då just komforten kanske skulle vara det främst säljargumentet för säckarna.

För sovrummet och vardagsrummet skulle en större säck, gärna i ett lite finare material, kunna vara rätt väg att gå.

Kontoret

Sittsäckar i lobbyn hos olika företag är inte alltför ovanligt att se numera. Här, precis som i barnrummet, kan det vara klokt att välja ett lite tåligare material. Förmodligen är det ganska mycket liv och rörelse och många människor som kommer att använda säckarna. Polyester och bomull är ett säkert kort här, men de bör i någon mån spegla verksamheten, givetvis. Anpassa med färger och mönster.

Materialet

Polyester är kanske det vanligaste materialet att se på marknaden. Fördelar är att det är slitstarkt, lätt att tvätta och att det är tåligt mot UV-strålning. Med andra ord kan sittsäckar i polyester även användas på terrassen under sommaren. Konstläder är ett annat alternativ med liknande egenskaper.

Den som vill ha ett mer exklusivt material kan titta närmare på läder. Det ger en ”dyr” känsla och anses av de flesta vara lent och skönt att sitta på. Nackdelar är just att de som regel också är dyrare att köpa, och att läder är ett material som kräver lite mer omsorg än exempelvis polyester eller bomull.